Vandkunsten
Vandkunsten
Af Elmo Flaskager
”Vandkunsten” på Banegårdspladsen vejer omkring seks tons og består af den 70 cm gange 70 cm og fire meter høje skulptur i en rødlig svensk granitmonolit. På granitten er der anbragt metal i tombak/messing og cortenstål/messing og et springvand, som løber ned ad skulpturen i to spor. Arkitekt Erik Nobel, København, har designet ”Vandkunsten”, og stenhugger Charles Vendelbjerg, Skjern, har udført både skulptur og det bassin på ca. 6 meter i diameter, som skulpturen står i samt kompasset og mosaikken i bassinet. I bassinet er der installeret fire spotlys rettet mod skulpturen.
Tidligere borgmester Viggo Nielsen fortæller, at det runde vandbassin med overløb var inspireret af en lignende, men meget større vandkunst på pladsen ved Axelborg, hvor vandets overløb forhindrede folk i at sidde på den runde bassinkant. Viggo Nielsen fortæller videre, at mosaikken i bassinet er inspireret af belægningen på Strøget ved Storkespringvandet. Og ideen til den store obelisk er hentet i de fire bronzesøjler i Amaliehaven. Ud fra ovennævnte fik Erik Nobel opgaven med at designe alt lige fra kompasset i vandet til de to spor i granitskulpturen, som skulle symbolisere Skjern Å.
Borgmester Viggo Nielsen afslørede skulpturen den 4. juli 1996 i forbindelse med indvielse af Banegårdspladsen, som markerede afslutningen på Skjern Kommunes 10 års plan med byfornyelse, boligforbedringer, renovering af Jernbanegade med Danmarks korteste gågade, Banktorvet og Bredgade.
Borgmesteren sluttede sin tale med at rette en stor tak til arkitekt Erik Nobel og nævnte Erik Nobels tanker vedr. skulpturen: ”Granitten skal ses som et billede på det kraftfulde, klippefaste vestjyske samfund og metaldelene som det moderne dynamiske samfund - jernbanen, handelslivet, teknologien med mere. De to ”vandspor” kan læses som Skjern Å’s vej gennem landskabet til vandet løber ud i Ringkøbing Fjord - i det cirkulære bassin”.
Indvielsen skete sammen med open by night. Og aftenen sluttede med tre fakkeloptog, der ankom til Banegårdspladsen samtidig fra henholdsvis nord, øst og syd for her sammen med omkring 1.500 til 2.000 mennesker at overvære et gigantisk festfyrværkeri.
(Messing består af en legering af metallerne kobber og zink, og tombak er en messinglegering, der kendetegnes ved et højt kobberindhold på ca. 80-90 %, hvilket gør tombak mere strækbar).
Kilde: Skjern Dagblad den 4. og 5. juli 1996 og tidligere borgmester i Skjern Kommune Viggo Nielsen.
Foto: Per Rasmussen, FotoGruppen MidtWest