Fredskoven
Molly Pedersens mindesten ved Fredskoven
Af Elmo Flaskager
Næsten 60 år efter, at Molly Pedersen forærede Skjern Kommune det store anlæg ved Ånumvej, Fredskoven, fik Molly Pedersen sin mindesten. Den blev opstillet den 26. september 1995 i den nordvestlige indgang ved Ånumvej. Tidligere kaldtes anlægget "Møllerens plantage".
Harald Larsen fik ideen til mindestenen, og med gode venners hjælp fik han den virkeliggjort. Den 2,5 tons tunge sten blev fundet på Mads Peter Madsens mark af Jan Holm, Skjern. Sammen med nogle skolekammerater fra Kirkeskolen var Jan Holm med til at sikre Kirkeå med store marksten. De fandt sten forskellige steder, - også en stor sten på Mads Peter Madsens mark, men lod den ligge. Senere kom Harald Larsen og Jan Holm i snak om den store sten, og snart fik ideen og tanken fast form. Harald Larsen kontaktede Mads Peter Madsen, der straks var med på ideen. Stenhugger Charles Vendelbjerg og Skjern Kommune viste også interesse.
Ved indvielse lød der en tak fra borgmester Viggo Nielsen til Harald Larsen og hans venner for deres indsats. Efter deres fælles afsløring mindedes Harald Larsen Mollys smukke tanke, da hun besluttede, at jordstykket skulle være til alles glæde. ”Kun få er klar over, at Anlægget er en gave - vel skønt for hvert et opladt øje, og en ære for Skjern Kommune”, sagde Harald Larsen.
På mindestenen er indgraveret en fredsdue øverst. Derunder:
Fredsskoven
Skænket af Molly Pedersen
Anno 6. 12. 1935
til Skjern Kommune
Rejst september 1995
(Der har dog indsneget sig en lille stavefejl i mindestenen med et s-bogstav for meget i navnet Fredskoven).
Molly Pedersen var født Vardevej 7, hvor hendes far drev et garveri. Hun blev gift med møller Jens Pedersen, Albæk Møllegård. Han flyttede møllen ind til Skjern og drev møllen på Mølletorvet. Molly og Jens Pedersen boede ved møllen og havde deres have, hvor tøjbutikken ”Tøjeksperten” i dag ligger. Senere flyttede han møllen til Langagervej, hvor den i dag er ejet af Ringkøbing-Skjern Museum.
Jens Pedersen døde i 1931 og efterlod sig en rig arv. De fik ikke selv børn, men adopterede efter 1. Verdenskrig et wienerbarn, som senere blev gift med en skolekammerat fra Lem. I 1938 byggede Molly Pedersen huset på Ånumvej 4 - et stateligt hus med et rundt indgangsparti, kinesisk præget, måske en sammenhæng med, at Molly Pedersens søster var gift med Kina-missionær Emil Jensen. I 1950 solgte Molly Pedersen sit hus til Skjern menighedsråd og købte hus på Anlægsvej ved siden af Enghaven, hvor hun døde i 1951. Molly Pedersen ejede jord fra Store Nørgård til Skovløkken, men var dog ikke særlig interesseret i at eje jord. I stedet ønskede hun, at andre kunne få glæde af jorden. Molly Pedersen valgte derfor at skænke den til Skjern Kommune med den klausul, at der aldrig måtte bygges på området, hvilket Skjern Tennisklub fik at mærke, da den i 1991 måtte skrotte tanken om at bygge tennishal i området. Molly Pedersen skænkede også en grund til Peder Haahr, som var blandt pionererne til oprettelse af beskyttede værksteder for udviklingshæmmede - med Skovbrynsværkstedet (i dag Skjern Fysioterapi, Skovløkken 2). Det var endvidere et smukt udtryk for Molly Pedersens samfundssind, at hun forærede jord til dannelsen af kolonihaven ”Jordbruget”.
Kilde: Skjern Dagblad den 30. september 1995.
Foto: Tage B. Pedersen, FotoGruppen MidtWest