Sankt Hans 2024
Sankt Hans 2024 blev afholdt i det bedste sommervejr. Solen skinnede, bålet var stort og omgivelserne kunne tåle ilden uden bekymring for, om bålet stak af.
Christian og Katrine underholdt med stor musikalitet og Michael Mastrup holdt båltalen
Heldigvis havde mange valgt af møde op til arrangementet. Dejligt at se, at der var mange børn.
Som nævnt på Skjern Udviklingsforums generalforsamling, bliver det den sidste Sankt Hans fest afholdt af Skjern Udviklingsforum. Børge og Vibeke Frederiksen, Skjern Å Camping, har gennem alle årene, ydet en formidabel service med udlån af telt, diverse udstyr af enhver art samt sponsoreret fadøl. Det skal de have en kæmpestor tak for.
Børge kunne dog meddele, at det ser ud til, at der også næste år blever et Sankt Hans arrangement, men mere kunne han ikke afsløre lige nu. Vi venter spændt.
Michael Mastrups båltale
TAK,
Tak til Skjern Udviklingsforum, for at give mig ordet i aften.
Dette er min første Sankt Hans tale, og det har givet mig mulighed for refleksion og tanker om hvad Sankt Hans egentlig er.
Når vi i aftensamles omkring bålet, er det en fast tradition som går mange hundrede år tilbage. Uanset hvilke religioner der har været styrende her i landet, så er traditionen at fejre overgangen til sommeren. Så når vi tænder bålet, symbolisere det ikke kun lysets sejr over mørket, men også en ny begyndelse – en tid med varme, glæde og fællesskab.
Forskellighed og fællesskab på samme tid
Forskellighed er en vigtig del af vores samfund i dag. Alle er unikke med hver vores historie, erfaringer og baggrunde.. Det kan til tider virke som om, at netop vores forskelligheder er med til at skiller os ad, men i virkeligheden er det netop det, som gør os stærkere sammen. Vi skal bare huske på, at vi ikke selv skal starte med at kaste med sten..
Når vi mødes omkring bålet senere i aften, lad os så huske på, at vi alle har noget at bidrage med – uanset vores alder, køn, tro eller baggrund
- Det er det, som ordet diversitet faktisk dækker over.
Nemlig forskellighed.
Vi kan lære så meget af hinanden, hvis vi tør lytte og forstå de mennesker, som ikke nødvendigvis er enige med os selv. Måske en nabo eller kollega, med en anden kultur eller livshistorie end os selv. Vi skal lytte for at lære, og tænke for at forstå.
Fællesskabet består af mange forskelligheder
Uanset vores forskelligheder her i landet og landsdelen, så er vi samtidigt et privilegeret folk. Vi har et trygt samfund, nogle gode rammer for børnefamilier, et stærkt arbejdsmarked, et rigt seniorliv og en høj grad af samhørighed. Vi har mange forskellige fællesskaber, hvorfor der altid er plads til én et eller andet sted. I aften holdes der Skt. Hans mange steder. Vi holder det her, og har et fællesskab med det. I respekt for og med hinanden.
Så når vi samlet går til bålet om lidt, så mærk fællesskabet – et fællesskab vi ikke må tage for givet. Men et fællesskab vi sammen skal dyrke, med hvert vores bidrag.
Apropos fællesskaber
Vi har en fantastisk facilitator i Skjern udviklingsforum!
I er jo egentlig ’bare’ en flok glade mennesker, som lægger et kæmpe arbejde i lokalområdet, til alles gavn. I dækker jer ind under et fællesskab i foreningslivet, men vi ser jer.
Vi er mange som ser jeres kæmpe indsats, og de muligheder i skaber. I skal vide, at det giver en stolthed i stemmen, når jeg fortæller andre, hvad der kan lade sig gøre i Skjern. At så ressourcestærke personer er med til at skabe fællesskaber, og både trækker og skubber så mange initiativer i gang – og ja, ikke mindst helt i mål. Det er fantastisk!
Så min afsluttende bemærkning må og skal være - TAK,
Tak til Skjern Udviklingsforum, for at sætte rammerne for fællesskabet og give plads til vores alles forskelligheder.
Og TAK til alle der deltager i dag, i bidrager til en flot aften i fællesskabets tegn.