Sankt Hans 2023

Sankt Hans uden bål og grillpølser

29. juni 2023

I de sidste mange år har Skjern Udviklingsforum afholdt Sankt Hans aften i samarbejde med Skjern Å Camping.

I år har der dog været en del problemer, som gjorde, at vi var meget i tvivl, om vi overhovedet skulle afholde denne aften. For utroligt nok er det det gode sommervejr, der i år har voldt os store problemer. Siden slutningen af april har vi her i Skjern kun fået meget få millimeter regn  med det resultat, at alt er knastørt.

Den 19. juni kom så ikke uventet et totalt forbud mod brug af åben ild. Og hvad er Sankt Hans aften uden bål og grillpølser?

Vi besluttede dog at gennemføre arrangementet uden bål og grillpølser. I stedet valgte vi at smøre sandwich, og hos de fremmødtevar der stor tilfredshed med det og øllet var koldt og godt som sædvanligt.

Og ikke nok med det. Dagen før (22.6.) var det store telt blevet sat op, men inden festen gik i gang den 23.6., havde en hvirvelvind grebet fat i teltet. Det var ikke et sjovt syn, der mødte arrangørerne, da de mødte op for at ordne de sidste ting. Teltet var blevet forvandlet til en pavillon. 

Ulla Svendsen holdt Sankt Hans talen for de fremmødte.

Ulla Svendsens tale

Skt. Hans 2023

Tak for tilliden – og så er det faktisk også svært, fordi der ikke er et tema, man skal snakke om – altså bortset fra hekse. Dem vender jeg tilbage til

Man må selv bestemme – ja tak, Hvad skal man vælge?

Jeg prøvede en chatGBT.

Robotten lagde ud med de udfordringer vores planet står overfor. Og dem genkender vi alle; 

Krig i Europa, klimaforandringer – været tydeligt i de sidste uger! verdenssamfundets nye samarbejdspartnere, terrorisme og udfordringer med sundheden. Måske især den psykiske. Det så vi bla ifm skyderiet i Fields. Og i onsdags stod det med store bogstaver på forsiden af avisen, at der lanceres en national strategi imod ensomhed. Alle partier og mange foreninger og erhvervsliv står bag. Det er klogt.

Så udfordringer er der nok af – også i vores eget land, og her i Skjern. Bla er det også en stor udfordring, at der efterhånden bliver en overvægt af ældre i verden OG i RKSK. Det vil udfordre vores velfærdssamfund i de kommende år.

Derfor er jeg sprunget væk fra robottalen. Den skrev nemlig, at vi skal forbedre velfærdsstaten i de kommende år. Det kan godt blive svært

Så jeg vil starte med at se på alt det, vi KAN lokalt i disse år.
Bla er jeg glad for at bo i et lokalsamfund med så mange frivillige. Eks de, der har arrangeret denne skt. Hans aften. Skjern og Tarm Udviklingsforum – hvor er det stærkt, at vi har dem/jer. Også selvom der ikke er bål i aften. Jeg synes, det er ok, at vi ikke brænder heksen af. Det vender jeg tilbage til

Tak fordi I gør det. Det er guld værd for alle generationer.
Lysfestival i februar
Bænke rundt i byen
Byfest
Fjorden rundt cykel
Indvielse af Åbadet ved Kong Hans Broen sidste fredag
Grundlovsarrangement i samarbejde med Tarm grundlovsdag

Og mange flere ting, som sker, næsten uden at man aner det. Kun når det ikke sker. Bla når der ikke saneres i Urskoven i den grønne korridor i nærheden af, hvor vi bor. Så kan nogle måske irriteres over det – og glemme at takke dem, der sørger for det helt frivilligt. Det kan vi godt være meget tilfredse med og glade for her i byen. At der er så mange, der deltager og bruger deres tid på vores fælles arealer og sjove folkelige arrangementer, som alle er inviterede til (måske ikke fjorden rundt)

Og der er brug for den slags indsatser. Som jeg sagde, så vokser ældrebefolkning betragteligt i de kommende år.  Og der fødes færre børn. Det betyder, at vi skal tænke mere kreativt i fremtiden for at få løst alle opgaver. Og at vi måske skal vænne os til et andet niveau. Jeg er ikke politiker, men jeg tænker i hvert fald over, hvordan flere ting kommer til at se anderledes ud fremover.

For umiddelbart er det ikke alle opgaver, der kan løses af medarbejdere på 75 år med dårlige knæ☺

Så er det godt vi har teknologien – men den kan jo ikke gøre det ud for menneskelige relationer. Selvom den kan meget – bare tænk på chatgbt’n, som jeg alligevel ikke kunne bruge til at skrive talen her

Måske er teknologien/den virtuelle verden også en del af årsagen til nogle af de udfordringer vi har med den mentale sundhed i DK. Det er ganske vist – at flere og flere både ældre og yngre ikke er i god trivsel.

Antallet af unge, der ikke har det godt stiger. Ensomhed blandt ældre er også noget, der tales en del om på landsplan. Det ser ikke ud til at være så slemt her i kommunen. Men uanset, så er vores mentale trivsel noget, der har betydning for os alle. For hvis det er en i din nære kreds, der ikke har det godt, så påvirker det også de andre omkring denne person. Vi kan ikke undgå kriser i livet, men vi arbejde på at hjælpe hinanden med at løse nogle af de store udfordringer, og med at blive bedre til at tale om det.

I RKSK ca 12 % af voksne over 18 år føler sig ensomme og ca 24 % føler sig stressede. Den udfordring kan vi ikke løse i aften – men vi kan hjælpe hinanden med at være opmærksomme på, hvis der er nogle, som er meget alene – og så kan vi have en adfærd overfor dem vi ikke kender, som er inkluderende. Vær venlig. Be kind – som jeg hørte på en konference for nylig omhandlende kvalitet i sundhedsvæsenet.

Vi skal prøve at hjælpe mennesker ind i fællesskaber, for det er med til at skabe trivsel og mindske stress og depression. Og det er os, der er en del fællesskaber, som skal ”holde øje” og bla. På en aften som i aften – det er oplagt at spørge om naboen vil med herud til campingpladsen. Og at vi rykker lidt sammen på bænkene, for at skabe plads til de, der måske kommer alene, eller som er tilflyttere, eller ikke kender nogen eller, eller???

Det næste er, at vi også øver os i at inkludere de, der udover at være ensomme også er anderledes. Og her kommer jeg tilbage til heksene. Engang fejrede man skt Hans for at jage onde ånder, trolde og hekse på flugt. Hekse var kvinder, som skilte sig ud fra mængden. Måske boede de i naturen og måske kunne de noget med urter og kunne hjælpe folk med deres smerter.

Selv i Anders And var der hekse. Måske husker nogle af jer Madam MiM, eller Hexia Ditrix. Den ene var god, den anden var ond. Måske var de bare forskellige. Og det skal vi have lov til at være……

Ikke desto mindre blev de brændt af – og det har vi gjort symbolsk på bålet de sidste 100 – 150. Før den tid blev der bare lavet bål for at skræmme ånderne væk og fejre midsommer. Denne gamle skik – altså uden en heks kan jeg læse ”på nettet” (der var det igen det internet!!) er ved at vinde frem igen. Og det synes jeg personligt er en god ide.

For når vi ved, hvad det betyder for mennesker at være en del af et fællesskab, så kan vi nok godt regne ud, at det ikke var nemt at være en ”klog kone”/Heks på den tid, hvor man troede på hekse. Hekse tror vi ikke på mere, men der er stadig folk, der er marginaliserede og har det svært. Og dem kan vi nok blive bedre til at tage os lidt mere af, og hjælpe ind i fællesskaberne. 

Og en god måde at starte den mere rummelige dagsorden er måske, at vi stopper med at brænde hekse af. Også selvom det bare er symbolsk☺ 

Jeg håber I har en hyggelig aften med alle dem, der er omkring jer – Og ”Be kind”




 

Hør Ullas tale

Optaget af Peter Graakjær

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Jens Chr. Nordestgaard